Οι Πύλες Του Εξηγημένου

About Us

javascript button

Δευτέρα 11 Μαρτίου 2013

Καβάλα-Πόλις Ισλαμική






Καθόμουν και σκεφτόμουν, τι πραγματικά λείπει από την Καβάλα, τι είναι αυτό που θα της έδινε τουριστική ανάπτυξη, αλλά ταυτόχρονα θα έδινε και στους κατοίκους έναν λόγο ακόμη να καυχιούνται για την πόλη τους; Μα φυσικά !!! Πως δεν το είχα σκεφτεί; Ένα τζαμί και ένα ισλαμικό ιερατικό σχολείο !!!

Και φυσικά πώς να το σκεφτώ εγώ ο ταπεινός καβαλιώτης που ζώ στον μικρόκοσμό μου και ρίχνω το ανάθεμα στους αρμοδίους όποτε πέφτω σε μια λακούβα; Εγώ που δεν μπορώ να συμβιβαστώ με την διακίνηση ναρκωτικών στον δημοτικό κήπο απ’ τις 9 το βράδυ; Εγώ που δεν έχω μάθει να συνυπάρχω με τους αθίγγανους και να κατανοήσω ότι η ρύπανση με κάθε λογής σκουπίδια του όποιου χώρου καταλαμβάνουν είναι μέρος της πολιτισμικής τους ταυτότητας; Εγώ που αγανακτώ με την διοικητική υποβάθμιση της πόλης μου, απ’ την πανεπιστημιακή έδρα που ποτέ δεν είχαμε, μέχρι το εφετείο, το ΣΔΟΕ, την σιδηροδρομική γραμμή, την έδρα της περιφέρειας, τους συντελεστές φορολόγησης και πολλά πολλά άλλα που άμα κάτσω να τα αναλύσω θα πρέπει μετά να κάνω ένα πακέτο τσιγάρα στη καθισιά μου ή να πάρω καμιά καραμπίνα και να κυνηγάω τους προύχοντες του τόπου.
Τέλος πάντων εγώ όπως και οι περισσότεροι που ζούμε στο μικρόκοσμό μας και βλέπουμε μόνο τα παραπάνω δεν θα μπορούσαμε με τίποτα να δούμε την τουριστική υπερευκαιρία που κρύβεται πίσω απ’ την δημιουργία ενός τζαμιού ή μιας ισλαμικής ιερατικής σχολής. Ευτυχώς όμως ο καλός μας δήμαρχος, ο εκλεγμένος με 54% στον δεύτερο γύρο και με 50% αποχή, δηλαδή δήμαρχός του 27% των δημοτών, είχε την διαύγεια, την διορατικότητα και την ανιδιοτέλεια να κάνει ένα καλό για τον τόπο του ρε αδερφέ. Μπορεί η Καβάλα να μην έχει δρόμους, μπορεί ο δήμος να μην έχει χρήματα ούτε για τις κοινωνικές υπηρεσίες του, αλλά απ’ το υστέρημα του δήμου βρέθηκε τρόπος να μετατρέψουμε την πόλη μας σε ιερή μουσουλμανική πόλη με δημιουργία και αναστύλωση των μουσουλμανικών μνημείων.
Πέρα απ’ την ειρωνεία όμως στην υπόθεση υπάρχουν δυο παράμετροι.
1η Ο δήμος ξεσπιτώνει με το έτσι θέλω κατοίκους μιας γειτονιάς που θέλει προφανώς να την μετατρέψει σε γειτονιά ισλαμικού πολιτισμού.
2η Η δημοτική αρχή έλαβε μια απόφαση πολύ σημαντική για τον τόπο, χωρίς να ρωτήσει ή τουλάχιστον να ενημερώσει την κοινωνία, ότι η Καβάλα, η πρώτη ευρωπαϊκή πόλη που πάτησε ο Απόστολος Παύλος, θα μετατραπεί σε ιερή ισλαμική πόλη μέσα απο μια σειρά αναστύλωσης παλαιών μνημείων και δημιουργίας νέων.
Με δυο λόγια, ρημάξαμε την Καβάλα, η Καβάλα δεν παράγει τίποτα, έχουν φύγει όλες οι υπηρεσίες, υποβαθμίζεται το ΤΕΙ, σοβαρές τουριστικές υποδομές δεν υπάρχουν πέραν ενός-δύο ξενοδοχείων που από μόνα τους δεν μπορούν να συνεισφέρουν στο οικονομικό κύκλωμα της πόλης. Όμως, παρ’ όλα αυτά, κατά γενική ομολογία η Καβάλα είναι μια όμορφη πόλη, λόγω τοποθεσίας και φυσικού κάλλους. Γιατί να μην αναδείξουμε αυτό που έχουμε σαν πόλη, αυτό που έχουμε σαν ιστορία, αυτό που έχουμε σαν άνθρωποι; Γιατί να μην δημιουργήσουμε θεσμούς, εκδηλώσεις και δρώμενα που αντιπροσωπεύουν την κοινωνία και εκφράζουν την κοινωνία; Γιατί αντ’ αυτού να προσπαθούμε να προσελκύσουμε “τουριστική ανάπτυξη” (όση ανάπτυξη μπορούν να φέρουν υποανάπτυκτοι λαοί και πολιτισμοί) αλλοιώνοντας στην ουσία την εικόνα μιας πόλης; Μια πόλη που καλώς η κακώς, θέλουν δε θέλουν, ο πληθυσμός στην συντριπτική πλειοψηφία είναι χριστιανικός, είναι ελληνικός και ουδεμία σχέση έχει και επιθυμεί να έχει με μωάμεθ και με ιαχβέ.
Ο λόγος εφόσον δεν είναι εξηγήσιμος είναι παρεξηγήσιμος και ο τρόπος εφόσον είναι ύπουλος και υποχθόνιος δίνει την δυνατότητα να βάζει ο καθένας πολλά στο μυαλό του. Τα οικονομικά συμφέροντα ορισμένων καρχαριών είναι αδιαμφισβήτητα, τρόπο θα βρούν να φάνε, το θέμα είναι ότι αυτή την φορά βρήκαν να φάνε δημιουργώντας ένα νέο διπλωματικό όπλο για την τουρκική εξωτερική πολιτική. Έχουμε καθήκον να αντιδράσουμε, έχουμε δύναμη να τους εμποδίσουμε, έχουμε δικαίωμα και υποχρέωση να τους στείλουμε σπίτια τους…

Κρά Κρά Κρά

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου